Whisky

Whisky
Whisky is een gedistilleerde drank, vervaardigd uit granen, gist en water. Verschillende typen graan kunnen worden gebruikt. Bij Schotse malt whisky is dit bijvoorbeeld gemoute gerst, bij Amerikaanse bourbon whisky is dit maïs.

Hoewel Schotse whisky het bekendste is, wordt de drank ook geproduceerd in o.a. : Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Nieuw-Zeeland.

Schotland
Een whisky mag zichzelf Schotse whisky noemen als het is gedistilleerd, en daarna minimaal 3 jaar heeft gerijpt in Schotland. Hoewel de ingrediënten voor alle malt whisky's hetzelfde zijn (water, gemoute gerst en water) is toch iedere malt uniek, en dat maakt het heel bijzonder.

Schotse whisky dankt zijn veelzijdige en unieke karakter aan vele factoren, zoals: het weerbarstige klimaat, de gebruikte gerst, het zuivere bron water, de aanwezigheid van turf, de typen distilleerketels en de typen fusten die worden gebruikt voor het rijpen.

Ierland
Ierse whisky verschilt van Schotse whisky doordat het drie keer in plaats van twee keer wordt gedistilleerd. Daarnaast wordt voor het grootste deel ongemoute gerst gebruikt. In Ierland wordt zowel malt als blended whisky gemaakt. De Ieren gebruiken geen turf tijdens de productie, wat bij Schotse whisky de karakteristieke rokerige geur en smaak geeft. Ierse whisky is hierdoor wat zachter. Het aantal distilleerderijen in Ierland is veel kleiner dan in Schotland, daarin tegen zijn ze wel veel groter.

Verenigde Staten
De traditionele Amerikaanse whisky wordt bourbon genoemd, en bestaat voor 51% uit mais. Bourbon is gemakkelijk te herkennen aan de zoete, geparfumeerde geur.

klik hier voor de prijslijst

Bij vragen kunt u altijd een bericht achterlaten.Over ons